Het is een vraag die heel vaak voorbij komt in Teams-trainingen: “Kan ik een chat ook verwijderen?”.
Mijn antwoord was altijd nee, maar dat verandert.
Het wordt namelijk mogelijk (waarschijnlijk vanaf later deze maand) om een chat te verwijderen – mits dat in de organisatie niet wordt uitgeschakeld. Dat het kan wil nog niet zeggen dat je het ook moet doen. In dit artikel leg ik uit hoe het werkt en waarom het wat mij betreft niet nodig is.
Het is in ieder geval heel belangrijk dat je in de organisatie afspreekt hoe je hiermee omgaat.
Waarom het niet nodig is om een chat te verwijderen
Veel mensen vinden het vervelend dat er veel chatberichten staan bij Chat. Maar ik adviseer al jaren om deze te verbergen. Het voordeel hiervan is dat de chat veel overzichtelijker is. Alle chats waar je niets meer mee hoeft, verberg je gewoon. Stuurt de ander je nog een bericht, zie je de chat weer. Wil je iemand zelf nog een bericht sturen kan dat ook. Maar je hebt geen ellenlange rij met chats waarin het niet duidelijk is met welke chat je nog iets moet en met welke niet. Wel zo rustig.
Veel secretaresses willen de oude berichten niet meer in beeld hebben. Toch is dat een kwestie van wennen. En het is wel heel praktisch dat je nog even terug kunt kijken. Dus ik zou zeggen: probeer het eerst even met Verbergen en kijk of dat bevalt.
Het verbergen kan via de rechtermuisknop en dan Verbergen. In dit artikel beschrijf ik dit uitgebreider.
Zo verwijder je een chat
Dit artikel is natuurlijk niet compleet zonder even te vertellen hoe het verwijderen van een chat werkt – als je het dan toch wilt.
Dit is alleen mogelijk als dit in de policy toegestaan is, meestal moet dit door ict ingesteld worden.
Het verwijderen is dan wel heel simpel: klik met de rechtermuisknop op de chat – of op de drie puntjes bij de chat. Kies daar voor… chat verwijderen. En zo snel kan het gaan.
Mogelijkheden Teams
Ik merk steeds opnieuw dat gebruikers niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van Teams. Teams wordt in veel organisaties gebruikt, maar heel vaak slechts gedeeltelijk. Of organisaties gebruiken het wel, maar medewerkers laten kansen liggen. Neem een jaarabonnement op mijn online leeromgeving, waarin je alle tips over Teams terug kunt vinden en waar nieuwe items geplaatst worden. Natuurlijk vind je hier ook video’s van alle andere programma’s binnen Microsoft 365.
Lees hier meer over de online leeromgeving.
Ga naar de online leeromgeving