BELANGRIJK: Dit artikel schreef ik in 2019. Intussen heeft Microsoft besloten dat OneNote (als onderdeel van Office) tóch de standaard versie wordt. Gelukkig maar. Maar het levert wel veel verwarring op. Ik heb besloten dit artikel toch te laten staan, omdat het wel wat informatie over de verschillen geeft.

Dat ik groot fan ben van OneNote is je intussen vast wel bekend. Toch zit er ook een nadeel aan: er zijn verschillende versies en dit zorgt voor verwarring. Bovendien verschuift Microsoft de aandacht van de ene naar de andere versie. Daarom staat in dit artikel het verschil in de OneNote-versies centraal.

Welke versies

Er zijn dus verschillende versies van OneNote. Je hebt de app, de bureaublad-app en OneNote online. Op zich niets bijzonders, Word bijvoorbeeld kent immers ook verschillende varianten. Toch is er bij OneNote een belangrijke wijziging gaande.

Ben je een nieuwe gebruiker van OneNote? Lees dan eerst even het laatste stukje van dit blogartikel. Het programma is namelijk echt fantastisch en het zou zonde zijn als je het alleen om de verschillende versies niet gaat gebruiken.

OneNote (ook wel OneNote voor Windows 10 genoemd)

OneNote is de standaardapp in Windows 10, als onderdeel van Office 365 en 2019. Waar voorheen OneNote 2016 (of een ander jaartal) de standaardapp was, is dat nu OneNote voor Windows 10. Wat mij betreft heel erg jammer, want het pakket bevat veel minder mogelijkheden.

Ik weet zeker dat ik met deze opmerking een aantal mensen tegen het zere been schop, maar ik vind het echt. Wat mij betreft had de app eerst veel meer van de mogelijkheden moeten hebben die de volledige versie ook kent. Gelukkig wordt OneNote steeds verder ontwikkeld, hopelijk komen de functies die OneNote 2016 kent snel naar de nu standaard OneNote-app.

OneNote_versie Windows10_Haal meer uit Office.png

OneNote 2016 (of een ander jaartal)

Dit is ‘de volledige versie’ – wat mij betreft – en wordt ook wel bureaubladapp genoemd. Deze versie wordt niet meer bijgewerkt met nieuwe functionaliteiten, maar wel onderhouden tot oktober 2020.

OneNote_versie 2016_Haal meer uit Office

Werkte je altijd al met de bureaubladapp en heb je, bijvoorbeeld door aanschaf van een nieuwe computer, alleen nog maar toegang tot de nieuwe standaard app? Lees dan hier hoe je deze kunt downloaden.

OneNote Online

Je kunt OneNote ook online heel goed gebruiken. Ook deze versie heeft niet alle mogelijkheden. Vergelijk het met Word, met Word Online heb je ook minder mogelijkheden. Door “Openen in OneNote” te kiezen wordt OneNote geopend.

OneNote_versie online_Haal meer uit Office

Opstarten

Wanneer je op de computer/laptop naar OneNote zoekt, krijg je misschien slechts 1 versie, misschien 2. OneNote is de standaard-app, OneNote 2016 (of een ander jaartal) is de bureaubladversie met alle functionaliteiten.

OneNote_opstarten_Haal meer uit Office

Nieuwe gebruiker OneNote

Begin je nu met OneNote, begin dan vooral met de standaardversie. Als relatief nieuwe gebruiker heb je waarschijnlijk in eerste instantie voldoende aan die versie. Microsoft werkt hard aan de ontwikkeling van OneNote voor Windows 10.

Juist gezien de ontwikkelingen heb ik geen lijst uitgewerkt met functionaliteiten per versie. Belangrijke onderdelen die op moment van schrijven nog missen in OneNote voor Windows zijn bijvoorbeeld het werken met labels (dit kan wel, maar heel beperkt), de koppeling met Outlook bij taken, het delen van notities en het gebruik van sjablonen. Het kan echter maar zo zijn dat tegen de tijd dat je dit leest er weer een update is geweest en de mogelijkheden er wel zijn.

Overigens zijn er ook voordelen aan OneNote voor Windows, deze app biedt mogelijkheden die de bureaubladversie niet kent. Zo kun je hierin een bepaalde pagina delen in plaats van het hele notitieblok, dat is heel prettig. Ook is er een voorbeeldweergave, zie je wie waar in een gedeeld notitieblok aan het werk is en converteren tekeningen automatisch naar vormen.

Heel belangrijk: twijfel niet aan OneNote. Ondanks de verschuiving raad ik OneNote van harte aan. Ik geef nog steeds trainingen in OneNote en dat blijf ik ook echt doen. Het is een fantastisch programma dat heel veel voordelen biedt. Op mijn website zie je enkele artikelen die ik al eerder over OneNote schreef.

Meer informatie over de overgang lees je op de Techcommunity.

Ik wil een training volgen.