Sectie-einden. Heb jij er weleens van gehoord? Je hebt ze nodig om verschillende opmaak, indelingen, kop- en voetteksten en paginanummeringen in je document te beheren. In deze bijdrage leg ik je uit hoe je de sectie-einden kunt invoegen en verwijderen. 

Sectie-einde invoegen

Stel dat je een bestand van twee pagina’s hebt, waarbij je de eerste pagina staand wilt afdrukken en de tweede pagina liggend. Dit lukt niet zonder sectie-einde. Zorg er eerst voor dat je op de plek staat waar een pagina-einde moet komen. Om het sectie-einde in te voegen ga je naar het tabblad Pagina-indeling en kies je bij Pagina-instelling voor Eindemarkeringen; vervolgens kies je bij Sectie-einden voor Volgende pagina. Het sectie-einde komt nu op de volgende pagina.

Het is ook mogelijk om een sectie-einde ergens op de pagina te plaatsen. Een doorlopende sectie-einde is handig als je de opmaak op één pagina wilt wijzigen, zoals het aantal kolommen (bijvoorbeeld eerst 3 en daarna 2 kolommen). Ga weer op de plek in het document staan waar je een sectie-einde wilt invoegen, ga opnieuw naar Eindemarkeringen, Sectie-einden en kies voor Doorlopend.

Met de sectie-einden Even pagina of Oneven pagina wordt een nieuwe sectie gestart op de volgende pagina met een even of oneven nummer. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als je wilt dat nieuwe hoofdstukken in een handboek altijd op een oneven pagina beginnen.

Ik wil een training volgen.

Sectie-einden zoeken

Als je niet goed weet waar je een sectie-einde hebt ingegeven, kun je dit eenvoudig nakijken met de knop Opmaakmarkeringen weergeven/verbergen op het tabblad Start.

Opmaakmarkeringen

Sectie-einde verwijderen

Om een sectie-einde te verwijderen zorg je dat je de Opmaakmarkeringen hebt weergegeven. Vervolgens zoek je het te verwijderen sectie-einde op, ga je hiervoor staan en druk je (op je toetsenbord) op Delete.

Mis geen tips!

Met deze 3 functies krijg je jouw mailbox wel leeg