Hoe zou het voor je zijn als je zelf een assistent hebt die vragen voor je beantwoord en allerlei taken voor je uitvoert? Dat is wat Copilot voor je kan doen. Het is de kunstmatige intelligentie van Microsoft. Met Copilot kun je:

 • Snel antwoord krijgen op je vragen
 • Hulp krijgen bij het schrijven en lezen van teksten
 • Supersnel een samenvatting krijgen van een tekst
 • Up-to-date informatie krijgen van internet
 • Veel van jouw taken uit laten voeren (voorbeelden volgen)

Er zijn duizenden voorbeelden te bedenken waarbij Copilot kan helpen. Ik noem er een aantal:

 • Het kan e-mails voor je samenvatten, schrijven en beantwoorden. Je kunt zelfs aangeven in welke stijl de tekst moet komen.
 •  Heb jij een rapport, kan Copilot deze helpen structureren en formuleren.
 • Maar het kan er ook eenvoudig een PowerPoint-presentatie van maken, zelfs in jullie eigen huisstijl.
 • Copilot kan informatie voor je verzamelen, zowel op internet als intern (afhankelijk van welk type je gebruikt, daarover later meer).
 • Ook kan het teksten voor je vertalen.
 • Het kan helpen bij het organiseren van de agenda, door herinneringen te geven voor vergaderingen en deadlines.
 • Wat te denken van het organiseren van reizen? Laat Copilot de vluchten boeken en accommodaties zoeken.
 • Organiseer je een evenement? Copilot helpt je met bijvoorbeeld het maken van checklists, draaiboeken en bijhouden van gastenlijsten.
 • Wil jij iets in een programma voor elkaar krijgen en weet je niet hoe? Vraag het gewoon aan Copilot, die voert het voor je uit.
 • Het helpt je creativiteit door ideeën aan te dragen die je kan gebruiken in documenten die je opstelt. Bijvoorbeeld “Wat vind je van dit document, zijn er nog zaken die ik mis of zouden kunnen bijdragen aan dit onderwerp om toe te voegen?”.

Natuurlijk ga ik in de toekomst nog vele praktijkvoorbeelden met je delen.

Verschil in gebruik

Je kunt Copilot op het web gebruiken en Copilot binnen Microsoft Office.

Gratis voor iedereen
Je kunt Copilot gratis gebruiken, hiervoor ga je naar https://copilot.microsoft.com/. (Gebruik je Bing heb je daar standaard rechts het Copilot icoon.) Je kunt dan teksten typen en kopiëren en daar van alles mee laten doen. Ook kun je afbeeldingen laten maken en veel informatie op laten zoeken. Het gaat hierbij om een zeer uitgeklede versie, Dit is geen beveiligde verbinding, deel hier dus nooit vertrouwelijke gegevens.

Gratis voor bedrijven
Ga je naar Copilot en zie je daar ‘Beveiligd’? Dan gebruik je een gratis versie van Copilot, voorheen Bing Chat Enterprise. Daarin worden je gegevens beveiligd, die belanden dus niet op internet.

Binnen Microsoft 365
Je kunt een licentie afsluiten. Je krijgt dan volledige toegang en kunt Copilot gebruiken binnen Microsoft Office en ook nog steeds in de browser. Voor veel gegeven voorbeelden heb je deze betaalde versie nodig. En denk je nu: dat is toch alleen beschikbaar voor minimaal 300 medewerkers, dat was even zo, maar is nu niet meer nodig. Je kunt dus ook voor 1 of meer gebruikers een licentie nemen.

Het mooie van de laatste versie is dat je gegevens van internet kunt gebruiken (volledig veilig) én met interne informatie kunt werken (ook volledig veilig). Stel je vragen aan Copilot binnen Microsoft 365, kan deze gebruikmaken van de interne informatie, maar wel alleen van bestanden waar je zelf ook toegang toe hebt. Je kunt dus niet opeens bij allerlei informatie waar je normaal ook geen toegang toe zou hebben.

Leren vragen stellen

Het is heel belangrijk dat je leert de juiste vragen te stellen, om ook het juiste resultaat te geven. Een vraag: “Geef de actiepunten uit vergadering X” kan namelijk heel anders uitpakken dan “Geef alle actiepunten uit vergadering X” of “Geef alle actiepunten uit vergadering X rondom onderwerp Y”. Het is belangrijk om verwachtingen mee te geven aan je prompt (zo noemen we je vraag aan Copilot), ander gaat Copilot voor zichzelf denken en dingen prioriteren zonder dat je daarom hebt gevraagd.

Je kunt ook goed doorvragen. Krijg jij een antwoord dat net niet past, geef dan aan wat je wel bedoelde. Je kunt echt met Copilot in gesprek, steeds verder doorvragen. Wees je er wel van bewust dat niet alle informatie, zeker wat je online gebruikt, 100% klopt. Zorg dus dat je je gezonde verstand gebruikt en check bepaalde feiten. Je kunt ook bepaalde bronnen uitsluiten, zodat de informatie van die websites niet meegenomen worden in je onderzoek.

Ben je blij met een antwoord of juist niet? Vraag dan ook vooral hoe Copilot bij de informatie is gekomen. Zo leer je hoe Copilot denkt/werkt waardoor je steeds betere vragen kunt stellen en opdrachten kunt geven.

Verschil ChatGPT

Er zijn steeds meer secretaresses die ChatGPT gebruiken. Houd er rekening mee dat ChatGPT informatie heeft tot een paar jaar geleden. De meest recente gegevens kan ChatGPT je daarom niet geven. Ook qua veiligheid zijn er belangrijke verschillen, daarover heb ik al een en ander genoemd. Bovendien heeft ChatGPT geen kennis van interne bedrijfsgegevens.

Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden zijn heel helpend, dat je echt ziet hoe je Copilot kunt gebruiken. Dat soort informatie ga ik zeker met je delen. Niet meer in dit artikel, dan wordt het te lang. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief zodat je alle informatie automatisch ontvangt.

Ik schrijf mij in!