Heb jij een overzicht van gegevens in Nederland? Het aantal vestigingen per provincies bijvoorbeeld, of de omzetcijfers per stad. Hoe mooi is het dan als je dit op de kaart van Nederland weergeeft? Dit doe je heel eenvoudig met PowerPoint of in Excel zelf.

Opmerking: ik schrijf dit artikel vanuit de situatie dat je in PowerPoint werkt. Werk je in Excel houd je dezelfde werkwijze aan, maar zorg je dat je in de tabel met gegevens staat als je de grafiek toevoegt. Dit is nog net een stap makkelijker.

PowerPoint

Zorg dat je op een dia staat en klik op Invoegen, Grafiek. Kies daar voor Kaart.

Er wordt een wereldkaart toegevoegd en een Excel-bestand geopend. In het Excel-bestand staan al diverse landen met cijfers erbij. Ik had het over een kaart van Nederland, dus haal ik in het Excel-bestand de landen weg. Daarvoor in de plaats vermeld ik de provincies, met aantallen. Aan de hand van de aantallen kleuren de provincies donker of licht.

 

Heb je de grafiek geselecteerd, heb je een tabblad Grafiekontwerp. Daar kun je wisselen tussen grafiekstijlen en kleuren wijzigen. Ook kun je grafiekelementen toevoegen of verwijderen.

Steden

Natuurlijk kun je dit aanpassen naar jouw wensen, naast het uiterlijk ook qua landen/steden. Zo heb ik ook een voorbeeld gemaakt aan de hand van steden.

Overzicht gegevens

Zie je het overzicht met de gegevens niet meer? Klik dan op tabblad Grafiekontwerp (zichtbaar als je de grafiek geselecteerd hebt) op Gegevens bewerken.

Meer tips over het gebruik van PowerPoint vind je in de online leeromgeving, waar al ruim 300 korte en krachtige video’s over Microsoft Office staan? Genoeg keuze dus om je kennis te vergroten! Je ziet mijn scherm en ik geef uitleg over wat ik doe en soms ook waarom. De video’s zijn overzichtelijk verdeeld over verschillende programma’s en modules. In het programma PowerPoint vind je bijvoorbeeld modules over natuurlijk de Basis, maar ook over Overgangen, Video en Animaties en in het programma Outlook over de Agenda, Taken en Snel een lege mailbox. Natuurlijk houd ik in de video’s rekening met de secretariële ondersteuners.

Naar de online leeromgeving