Excel is natuurlijk een uitstekend programma om veel (financiële) gegevens bij te houden. Het nadeel is dat het soms lastig is om hier een goede indeling voor te vinden. Een draaitabel is vaak een uitstekende oplossing. Toch worden draaitabellen door veel mensen liever niet gebruikt, meestal omdat het zo ingewikkeld lijkt. Dat hoeft echter niet zo te zijn! 

De basis van draaitabellen

Om uit te leggen hoe het werkt, kan ik het beste een voorbeeld laten zien. Daarom heb ik een bestand gemaakt met verkoopgegevens van rozen en tulpen in de maanden januari, februari en maart in 2015, 2016 en 2017. Door deze gegevens in een draaitabel te zetten, kun je de verkoop goed vergelijken, op de manier hoe jij dat wilt.

Draaitabellen 1

Je kunt de basis voor de draaitabellen downloaden, zodat je met dezelfde gegevens aan de slag kunt.

Terwijl je ergens in de tabel staat, klik je op het tabblad Invoegen bij Tabellen voor Draaitabel.

Draaitabellen 2

Controleer of de tabel/het bereik klopt en bepaal of je de draaitabel op een nieuw werkblad in wilt voegen (is vaak wel het makkelijkste). Klik op OK om te bevestigen.

Het lijkt nu misschien ingewikkeld te worden, maar haak nog niet af. Je bent er al bijna!

Ik wil een training volgen.

Velden kiezen

Aan de rechterzijde zie je welke velden je hebt (dit zijn de kolomnamen in je tabel). Sleep deze vanuit het bovenste gedeelte naar de vier gebieden eronder. Kolommen waar aantallen in staan sleep je meestal naar Waarden. Standaard wordt de som weergegeven (het totaal dus), dit is uiteraard aan te passen (meer hierover later).

Draaitabellen 3

Bekijk nu welke gegevens je waar wilt hebben staan. Misschien weet je het nog niet goed, maar dat geeft niet. Probeer gewoon even wat uit. Zet nu eerst Jaar en Bloemsoort bij Rijen en Maand bij Kolommen. Zodra je dat doet, zie je links een voorbeeld. Bevalt het resultaat niet, versleep het veld dan naar een ander gebied. Eventueel kun je ook een filter instellen.

Je kunt ook spelen met de volgorde. Wil je eerst de gegevens per jaar weergeven of eerst per bloemsoort? Het ligt er maar net aan welke gegevens je (eerst) wilt vergelijken.  Sleep in het rechterdeel van je scherm Jaar onder Bloemsoort voor een ander overzicht.

Draaitabellen 4

Draaitabellen 5

Velden beschikbaar

Wanneer je buiten de tabel klikt, verdwijnen de opties voor de draaitabel. Klik je weer in de tabel, verschijnen deze weer.

Meer mogelijk

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, dit is slechts de absolute basis. In een aanvullend blogartikel, dat over twee weken verschijnt, geef ik je nog een aantal handige tips waarmee je meer uit je draaitabellen kunt halen.

Nu ben ik benieuwd: is jouw beeld over draaitabellen gewijzigd na dit artikel? Wilde je dit voorheen nooit gebruiken en denk je er nu anders over? Of laat je het toch nog links liggen? Laat het me weten in een reactie hieronder, dat vind ik leuk!

Mis geen tips!