Heb je al gezien dat je jouw mappen een andere kleur kunt geven dan het standaard geel? Dat kan handig zijn om je bestanden sneller te vinden, maar ook om afspraken te maken, bijvoorbeeld: alles in de rode mappen mag niet met externen gedeeld worden.

Vooralsnog werkt dit alleen in OneDrive en SharePoint. Het wordt niet meegenomen bij de synchronisatie naar de Verkenner, al kan ik me voorstellen dat dit in de toekomst wel wijzigt.

OneDrive en SharePoint?

Niet iedereen weet wat dit precies is. Even heel kort door de bocht is OneDrive jouw persoonlijke map, zoals je die eerder op je C-schrijf van je computer had staan, maar dan in de cloud. SharePoint is wat bij veel organisaties de verschillende schijven waren als P:, O:, M:, dat soort schijven, maar dan ook weer in de cloud. Werk je in Teams, staat de data eigenlijk op SharePoint, maar jij ziet dit in Teams en hoeft in principe niet naar SharePoint (kan wel, ligt eraan hoe je werkt).

Zo kleur je de mappen

Ga naar OneDrive of SharePoint. Dit kan (ook) Microsoft365.nl of via de intranetpagina en de wafel linksboven (dat zijn de 9 puntjes).

Klik dan met de rechtermuisknop op een map en ga naar “Kleur van map”. Daar kun je kiezen uit 16 kleuren.

Je kunt niet alle mappen een kleur geven. Probeer jij bijvoorbeeld een map te kleuren wat eigenlijk een kanaal in Teams is, dan lukt dat niet. Maar met de ‘gewone’ mappen kan het wel.

Bij het maken van een nieuwe map kun je ook direct een kleur kiezen.

Bijzonderheden

Zoals gezegd is er nu nog geen synchronisatie met de verkenner. Dat houdt in dat als ik de mappen in de verkenner bekijk, ze gewoon allemaal geel zijn. Verder gaat het alleen om de specifieke map, de submappen worden niet mee gekleurd. Wijzig je bestanden heeft dat geen invloed op de kleur van de map. En iedere gebruiker kan de bestanden wijzigen, dat houdt in dat het (voor SharePoint) handig is om er afspraken over te maken.

Groepstraject

Heb jij het al gezien? In februari start het groepstraject weer. De eerste aanmelding is inmiddels definitief, dat houdt in dat er nog slechts 5 plekken zijn. Het traject van september was volgeboekt, dus als je mee wilt doen, wacht niet te lang.
In het groepstraject nemen we in een half jaar tijd heel Microsoft Office door. We kijken naar de functies die je ontzettend veel winst geven, zowel in tijd als gemak.

Meer lezen over het Groepstraject