In mijn vorige artikel leerde ik je hoe je een gegevensvalidatie kunt maken, ofwel keuzelijstjes. In dit artikel leer ik je nog enkele mogelijkheden bij deze keuzelijstjes.

Keuzelijst op andere pagina

In het vorige artikel gaf ik aan dat je de keuzes in het dialoogvenster Gegevensvalidatie kunt typen. Dat hoeft niet per se. Soms heb je de gegevens al in je werkblad staan, op dezelfde of op een andere pagina. Dan gebruik je gewoon die lijst. Laten we verder gaan met het voorbeeld uit het vorige artikel. De namen waar je uit wilt kiezen, staan nu op Blad2.

Selecteer eerst de kolom waar de keuzelijstjes moeten komen. Daarna ga je weer naar het dialoogvenster Gegevensvalidatie, dus via het tabblad Gegevens, bij Hulpmiddelen voor gegevens kies je Gegevensvalidatie. Op het tabblad Instellingen kies je bij Toestaan weer voor Lijst. Nu typ je de gegevens bij Bron echter niet in, maar kies je ze. Dat kun je doen door op het werkblad met het pijltje erin te klikken, de gegevens te selecteren en dan nogmaals op dat vakje te drukken (die ziet er dan een klein beetje anders uit).

Gegevensvalidatie 2 (instellingen)

Het dialoogvenster waarin ik op het vakje met de rode pijl klik….

Gegevensvalidatie 2 (bereik)

… met de muis ben ik naar Blad2 gegaan, daar heb ik de gegevens geselecteerd, daarna klikte ik nogmaals op het vakje met de rode pijl…

Gegevensvalidatie 2 (bereik 2)

… daardoor werden de gegevens bij Bron vermeld.

Gegevensvalidatie 2 (instellingen 2)

Nu kan ik op OK drukken om het dialoogvenster te sluiten.

Gegevensvalidatie 2 (voorbeelden)
Bij Verantwoordelijke kan ik nu ook kiezen uit een keuzelijstje. Natuurlijk gelden verder dezelfde opties als wanneer je zelf bij Bron een lijstje typt.

Je bereik een naam geven

Dit kan ook op een iets andere manier. Hiervoor ga je eerst naar de lijst met gegevens die je straks wilt gebruiken en deze selecteer je. Daarna klik je in het vak boven de kolommen en daar typ je een naam (het gegevensbereik).

Gegevensvalidatie 2 (bereik naam geven)

Dan ga je naar het dialoogvenster Gegevensvalidatie, daar typ je bij Bron een = gevolgd door de naam van het bereik.

Gegevensvalidatie 2 (instellingen 3)

Lijst wijzigen

Wil je de lijst wijzigen? Dan moet je dit doen in de lijst met de gegevens. In mijn voorbeeld staan deze op een ander tabblad, dat hoeft niet per se. In ieder geval pas je de keuzes aan op de plek waar je de lijst hebt. Als je keuzes toegevoegd hebt, moet je een nieuw bereik opgeven, bij Bron dus.

Meer opties

Er zijn nóg meer opties. Denk bijvoorbeeld aan een 2-traps keuzelijst. Hiervoor is het handig als je de basis onder de knie hebt. Daarom zal ik eerst over wat andere onderwerpen schrijven, voor ik naar de volgende variant ga.

Mis geen tips!