Office 365, het kan je niet ontgaan zijn. Steeds meer bedrijven gaan over van Office naar Office 365. Voor mensen die Office 365 nog niet gezien hebben lijkt het alsof alles nieuw gaat worden en ik merk dat veel mensen hier zenuwachtig of zelfs erg onzeker van worden. Ik wil graag benadrukken dat dit niet nodig is. Écht niet!

Ja, er zijn een aantal dingen nieuw. Erg mooie en positieve dingen. En ja, dat is even wennen. Maar de kans is heel groot dat jij daar bijna niets mee te maken gaat krijgen! De basis blijft namelijk gelijk, of althans, in grote lijnen.
.

Nieuwe functies

Dat valt wel mee toch? Ja, er zijn wel een aantal nieuwe functies (bijvoorbeeld Weergeven als gesprek, Postvak IN met prioriteit weergeven en het automatisch als gelezen markeren van verwijderde e-mails), maar dat zijn functies die je niet HOEFT te gebruiken. Het mag. De functies die je hopelijk al gebruikt (bijvoorbeeld de Snelonderdelen, Snelle Stappen, Regels en dergelijke) kun je gewoon blijven gebruiken.
.

Andere programma’s

Ook de andere programma’s die je waarschijnlijk gebruikt veranderen niet heel ingrijpend. Word, Excel en PowerPoint, er is niet veel aan gewijzigd. In OneNote wijzigt wel veel, maar dat heeft misschien nog wel meer met de overgang van Windows 10 te maken dan met Office 365.
.

Voordelen

Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot voorstander van Office 365 en omarm de veranderingen die er wel zijn. Alleen is de angst die er soms voor heerst niet nodig.
Er zijn vele voordelen van Office 365. Zo ben je ontzettend flexibel en kun je vanaf iedere plek en ieder device (computer, laptop, telefoon, iPad) bij je bestanden. Zolang je internet hebt kun je altijd werken (of iets opzoeken in je bestanden). Ideaal. Heb je Office 365, beschik je bovendien altijd over de nieuwste versie. Geen gedoe meer met versieverschillen of het installeren van nieuwe versies, alles wordt automatisch geregeld (hangt wel af van je instellingen uiteraard).
Office 365 is echt niet altijd duurder. Sterker nog, er zijn ook veel bedrijven die goedkoper uit zijn. Bovendien kent Office 365 fantastische nieuwe toepassingen, zoals bijvoorbeeld Teams en Planner.
Kortom
Wees niet heel bang als je hoort dat je overgaat naar Office. Niet alles is nieuw. Wel kan het zijn dat er meer dingen veranderen, bijvoorbeeld de plek waar je jouw bestanden op moet slaan. Dit kun je even overleggen met de verantwoordelijke persoon, grote kans dat ook dit mee zal vallen.
Ben je er ondanks dit artikel toch heel onzeker over? Boek dan een training. Ik luister naar je vragen en onzekerheden en ga hierop in. Geen standaard training die je op elke hoek van de straat kunt krijgen, ik denk mee met wat jíj echt nodig hebt. Op deze manier heb ik al veel klanten geholpen. En wees ook niet bang dat je kennis niet goed genoeg is: ik ben echt al veel gewend en zal je never nooit uitlachen.
.

Leugen

Weet je wat het is? Bovenstaande is deels een leugen. Waarom dit is, daar kom ik in mijn volgende artikel op terug.