Wanneer je in Word alleen af en toe een briefje typt, heb je niet te maken met paginanummers. Maar bij het maken van bijvoorbeeld rapportages, handboeken of werkstukken wil je graag paginanummers toevoegen. Hier lees je hoe het werkt; niet alleen het invoegen van de nummers, maar ook het aanpassen ervan bij bijzondere situaties.

Invoegen paginanummers

Open het bestand waar de paginanummers in moeten komen en klik op het tabblad Invoegen bij Koptekst en voettekst op Paginanummer. Je ziet hier enkele opties. De nummers worden veelal rechtsonder toegepast, klik daarom op Onder aan pagina en vervolgens op Alleen nummer 3. Je ziet nu dat rechtsonder paginanummers toegevoegd zijn.
In het menu bij Paginanummer en Onder aan pagina, zie je meerdere opties. Je kunt kiezen voor allerlei kaders om het nummer en kiezen voor een uitlijning links, centraal of rechts. Als een van de laatste opties zie je Pagina X van Y. Deze optie is ideaal als je direct wilt aangeven uit hoeveel pagina’s het bestand bestaat. Zodra je meer pagina’s toevoegt, worden de getallen automatisch bijgewerkt. Dezelfde mogelijkheden zie je bij Boven aan pagina. Als je de nummers wilt invoegen op de plek waar je cursor staat, kies je voor Huidige positie.

Beginnen bij

Stel dat je bestand een onderdeel is van een groter geheel en jouw eerste pagina is eigenlijk pagina 14. Ga dan weer naar het tabblad Invoegen en klik bij Koptekst en voettekst op Paginanummer. Vervolgens kies je voor Opmaak paginanummers… Je krijgt nu het dialoogvenster Opmaak van paginanummers te zien. Onderaan staat “Beginnen bij:”, daarachter kun je aangeven bij welk nummer je wilt beginnen. In dit geval nummer 14.

Voorblad niet nummeren

Het komt vaak voor dat je wel paginanummers aan je bestand toe wilt voegen, maar dat je geen nummer op het voorblad wilt hebben staan. Dit is eenvoudig in te stellen. Hiervoor ga je naar de voettekst (of de koptekst als je de nummers bovenaan hebt staan). De eenvoudigste manier om de voettekst te bewerken vind ik om te dubbelklikken op de marge onderaan de pagina, dus daar waar de voettekst staat. Je kunt ook naar het tabblad Invoegen, bij Koptekst en voettekst, naar Voettekst en daar kiezen voor Voettekst bewerken.
Bij het bewerken van de voettekst krijg je een extra tabblad genaamd Ontwerpen (Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten). Bij het onderdeel Opties op dit tabblad zet je het vinkje aan bij Eerste pagina afwijkend. Je voorblad heeft nu geen voettekst meer.

Paginanummers opmaken

Je kunt paginanummers heel eenvoudig opmaken. Zorg ervoor dat je de voettekst bewerkt (zie “Voorblad niet nummeren” hierboven). Selecteer nu het paginanummer en maak deze op zoals je tekst normaal opmaakt. De paginanummers krijgen op elke pagina dezelfde opmaak.

Paginanummering verwijderen

Om de paginanummering te verwijderen klik je op het tabblad Invoegen om bij Koptekst en voettekst op Paginanummer en vervolgens op Paginanummers verwijderen. Of dubbelklik op de voettekst, selecteer het paginanummer en druk op Delete (op je toetsenbord).

Meer opties

Er zijn veel meer opties denkbaar. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je pas op de derde pagina wilt beginnen met de paginanummers. Of je hebt liggende en staande pagina’s in 1 document, hoe krijg je dan de paginanummers goed? Hierover heb ik een andere bijdrage geschreven.

Mis geen tips!