Plakken. Het is een van de meest gebruikte functies binnen Microsoft Office. En toch is de kans heel groot dat je deze functie niet optimaal benut. Naast het plakken van een stukje tekst of een afbeelding is er namelijk nog veel meer mogelijk met de functie plakken. 

Plakken speciaal in Word, Outlook, PowerPoint en dergelijke

Laten we eerst eens kijken naar het kopiëren (of knippen) en plakken van tekst. Plak je ‘gewoon’ je tekst, dus via de knop Plakken op het tabblad Start bij Klembord of via Ctrl+V, dan wordt de tekst geplakt met de opmaak zoals je deze hebt gekopieerd.

Onder de knop Plakken zie je een pijltje. Klik je daarop, krijg je nog veel meer mogelijkheden. Welke mogelijkheden je exact krijgt, is afhankelijk van het programma waarin je werkt en hetgeen je gekopieerd hebt. Overigens: in de volgende alinea’s geef ik als voorbeeld het plakken van tekst uit een ander bestand, de werkwijze voor het plakken uit hetzelfde bestand is gelijk. Het kan ook zijn dat je eerst even moet kiezen voor Plakken Speciaal…, zodat je in het dialoogvenster een keuze kunt maken.

Plakken speciaal

Opmaak van bron behouden

Een van de mogelijkheden is het behouden van de opmaak van de bron. Dit houdt dus in dat je de tekst plakt zoals dit eruit zag. Dus met het lettertype en de opmaak zoals het bestand waar de tekst uit gehaald is.

Opmaak samenvoegen

De naam zegt het al, bij deze keuze wordt de opmaak van de bron samengevoegd met de opmaak van het bestand waarin je nu werkt. De opmaak van het grootste deel van de tekst wordt gewijzigd naar de opmaak van de alinea waarin je de tekst plakt. Opmaak die je als nadruk hebt toegepast, zoals het vet markeren van een klein deel van de selectie, wordt dan wel behouden.

Alleen tekst behouden

Wil je alleen de tekst plakken en de opmaak hanteren zoals je dat in je nieuwe tekst hebt, kies dan voor Alleen tekst behouden.

Afbeeldingen plakken

Ook als je afbeeldingen wilt plakken, kun je bij Plakken speciaal kiezen in welk type dit moet zijn. Er zijn vele keuzes mogelijk, JPEG en PNG zijn vaak gekozen mogelijkheden.

Plakken speciaal in Excel

In Excel biedt Plakken speciaal heel veel mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de opmaak of juist alleen de waarden te plakken. Enkele mogelijkheden licht ik graag even toe.

Plakken speciaal (Excel)

Het kan zijn dat je alleen waarden wilt plakken. Dit is bijvoorbeeld handig als je met formules berekeningen hebt uitgevoerd, maar de waarden in een ander bestand wilt laten zien (zonder koppeling). Of als je gebruik hebt gemaakt van formules waarmee je beginletters in hoofdletters zet of teksten in kolommen samenvoegt. Je kopieert dan de gehele kolom, gaat naar een lege kolom en kiest bij Plakken speciaal onder Waarden plakken voor Waarden.

Ook kan het zijn dat je de kolommen en rijen graag om wilt draaien. Je kopieert dan je tabel en kiest bij Plakken speciaal voor Transponeren. Verder kun je bijvoorbeeld gegevens plakken als afbeelding. Ook gewoon weer een kwestie van selecteren, kopiëren en vervolgens plakken als Afbeelding.

Knop voor plakopties

De kans is groot dat je na het plakken van teksten en dergelijk via de sneltoets (Ctrl+V) een plaktoets krijgt. Klik je vervolgens op Ctrl, dan kun je kiezen hoe je de teksten wilt plakken. Je kunt je keuze maken door de eerste letter in te toetsen of door de pijltjestoetsen te gebruiken en te bevestigen met Enter.

Extra mogelijkheden

Je kunt zelf bepalen welke vorm van plakken er standaard gekozen wordt. Dit doe je door te klikken op Bestand, Opties, Geavanceerd. Daar kun je meerdere opties kiezen. In Word kun je op de werkbalk, bij Plakken speciaal, ook kiezen voor Standaard plakken instellen…, je krijgt dan dezelfde opties.

Plakken speciaal (opties)

In dit artikel ging het vooral over het kopiëren van teksten en dergelijke binnen hetzelfde programma. Het is natuurlijk heel goed mogelijk om te kopiëren en plakken van het ene programma naar het andere. Kopieer bijvoorbeeld eens je tabel in Excel en plak deze als afbeelding in Word.

Weet je trouwens al dat je ook meerdere gegevens van je klembord kunt plakken? Lees het artikel Haal meer uit … je klembord maar eens.

Sneltoets

Plakken speciaal kun je ook gebruiken met een sneltoets. Kies dan voor Ctrl+Alt+V en maak je keuze door de juiste letter te kiezen (de letters staan bij de keuzes).

Mis geen tips!