Wanneer je een Team maakt in Teams, zit hier automatisch het kanaal Algemeen bij. Daarnaast kun je zelf diverse Kanalen aanmaken. Handig, want dan kun je per onderwerp of project een kanaal maken. Alle leden van het Team hebben dan toegang tot die kanalen. En dat was voor veel bedrijven niet handig, het is prettig als er een privékanaal gemaakt kan worden.

Hierin kunnen dan zaken besproken worden die nog even niet gedeeld kunnen worden met de rest van het Team. Of denk bijvoorbeeld aan zaken die intern moeten blijven, terwijl de rest van de kanalen wel met externen gedeeld mag worden.

Op moment van schrijven is er een uitrol gaande voor deze nieuwe functionaliteit. Grote kans dat je er intussen al toegang toe hebt, anders komt het ongetwijfeld heel snel. (Maar: deze functionaliteit kan ook door de afdeling ICT uitgeschakeld zijn.)

Privékanaal aanmaken

Voordat je een kanaal gaat aanmaken: heb je hier rechten voor? Zowel technische rechten als ook organisatorische rechten? Ik ben van mening dat niet iedereen zomaar Teams en Kanalen aan zou mogen maken, want dan is het immers al snel een rommeltje.

Om een privékanaal aan te maken klik je met de rechtermuisknop op een Team en kies je voor Kanaal toevoegen. Kies een naam, voeg eventueel een beschrijving toe (in dit geval “dit kanaal is privé”, geef hier aan waar het kanaal voor bedoeld is) en kies bij Privacy voor “Privé – alleen toegankelijk voor een bepaalde groep personen binnen het team”.

kanaalnaam_teams_haalmeeruitoffice

Vervolgens voeg je leden toe aan je kanaal.

kanaalnaam1_teams_haalmeeruitoffice

Deze personen moeten wel toegang tot het Team hebben. Klik vervolgens op Gereed en je kanaal is klaar.

Herkenbaar

Je herkent een privékanaal aan het slotje achter de naam van het kanaal:

kanaalnaam2_teams_haalmeeruitoffice

Bovendien zie je rechtsboven of het kanaal herkenbaar is voor het hele team (bij gewone kanalen) of alleen voor de leden van dit kanaal (privékanaal).

kanaalnaam3_teams_haalmeeruitoffice

kanaalnaam3_teams_haalmeeruitoffice

Alleen leden van het privékanaal zien de privékanalen. Ben je er geen lid van, zie je het kanaal ook niet. Teameigenaren kunnen wel zien welke kanalen er aangemaakt zijn, ook als ze er geen toegang toe hebben.

Achtergrond

Om deze privékanalen mogelijk te maken, is er ook op de achtergrond (in het technische gedeelte) één en ander gewijzigd. Zo vind je het kanaal bijvoorbeeld niet terug in de standaard SharePoint teamsite, maar wordt er een nieuwe site collectie aangemaakt. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met een ICT’er. Ik richt me vooral op de gebruikers zelf.

Handige tabellen

Microsoft deelde een aantal handige overzichten die ik je niet wil onthouden.

Wie kan wat zien

tabel_wiekanwatzien_teams_haalmeeruitoffice

Wie kan wat doen

tabel_wiekanwatdoen_teams_haalmeeruitoffice

 

Wil je meer weten over Teams, volg dan een training waarin we alles stap voor stap doornemen.

Dit is echt iets voor mij!