In de trainingen die ik de afgelopen weken gaf, was er een terugkerend thema. Dat is voor mij altijd een teken dat het tijd is om hier een blogartikel aan te wijden.
Voordat ik de tips deel die ik met mijn klanten deelde de afgelopen weken, eerst even iets anders.

Update verbouwing

Je hebt vast gelezen dat ik druk ben met een verbouwing. Veel mensen vragen hoe het ermee staat, dus daarom heel kort een update: het slopen is klaar en het opbouwen is begonnen! We startten voortvarend: een dag nadat we de sleutel kregen was het huis gestript en de bouwcontainer van 10 m3 vol. Op dinsdag kwam de nieuwe container en konden we het laatste deel strippen. Intussen is er opgebouwd & gestuukt en zijn we gestart met het behangen. Gisteren is de keuken geleverd, die kunnen we gaan plaatsen. Mijn broer is loodgieter (hoera!) en helpt met de badkamer. Als de keuken klaar is tegelen mijn man en schoonvader de badkamer. Fijn, want dat geeft natuurlijk al direct enorm veel resultaat. Ik ga komende week verder met het behangen en verven. Overigens werk ik ook door in mijn bedrijf, dat is dan voornamelijk in de ochtenden.

Supersnel wisselen tussen openstaande programma’s

Dan snel naar de tip die ik wil delen. Ik zie nogal eens dat mijn cursisten twee of meer programma’s open hebben staan en graag van het ene programma naar het andere programma willen. Ik zie dat het veel tijd kost om het juiste venster te vinden en dan weer terug te komen op het vertrekpunt. Dit wisselen gebeurt natuurlijk vooral als er informatie van het ene programma in het andere programma gezet moet worden of informatie vergeleken wordt.

Werk je op twee monitoren heb je er misschien minder last van, maar ook dan is de tip ideaal (en die tip die volgt hieronder). Zelf gebruik ik het vaak, zowel op mijn laptop als op mijn computer.

Dé gouden tip

Je wisselt heel snel tussen programma’s door Alt + Tab tegelijk in te drukken. Stel je voor dat je vijf vensters open hebt staan: Outlook, Teams, OneNote, To Do en Toggl (deze laatste is ideaal om je uren bij te houden). Je werkt in Teams en daarna ga je naar OneNote.

Klik je, terwijl je in OneNote staat, 1 keer (tegelijk) op Alt + Tab, ga je terug naar Teams. Houd je de Alt-knop ingedrukt, kun je met Tab wisselen tussen de openstaande vensters. Zo kun je in plaats van naar OneNote en Teams ook heel eenvoudig en snel naar Outlook. Laat je de Alt-knop los, kom je in het geselecteerde venster.

Het is even wennen, dat geef ik direct toe. Ik geloof dat als je daar even doorheen bijt, dit een van je favoriete sneltoetsen wordt.

Twee schermen

Steeds meer gebruikers werken met twee beeldschermen. Ik adviseer dit ook regelmatig in mijn trainingen. Het werken met twee beeldschermen gaat nu eenmaal een stuk sneller en effectiever. Dit door informatie steeds op je scherm te hebben, maar ook door informatie van het ene programma naar het andere te slepen.

Ook secretaresses, juist secretaresses, behoren wat mij betreft met twee beeldschermen te werken. Nu snap ik dat je thuis niet altijd twee schermen kwijt kunt of wilt, maar op je werkplek adviseer ik dit zeker. En als VA op de thuiskantoor natuurlijk.

Eén scherm

Is twee schermen niet te realiseren? Eerder schreef ik al hoe je meerdere programma’s op 1 scherm krijgt, aangezien dit wel wat bij dit onderwerp past link ik er graag nog even naar.

Meer sneltoetsen

Wil jij meer sneltoetsen leren zoals Alt + Tab? Schrijf je dan snel in voor de Sneltoetsen-challenge. Hierbij leer je wekelijks 1 sneltoets. Zo kun je de sneltoets die week oefenen, waarbij je de week erop weer een nieuwe sneltoets krijgt. Je zult verbaasd staan over de mogelijkheden!

Meld je aan voor de sneltoetsen-challenge