Terwijl ik dit schrijf, zit ik in een B&B, met mijn lieve businessmaatje Ineke Swart (als jij dit leest ben ik inmiddels weer thuis, i.v.m. vakantie en een volle week daarna schrijf ik vast wat vooruit). We zitten een paar dagen in een hutje op de hei om plannen te maken voor volgend jaar. 

Iets wat ik sowieso iedere ondernemer aan kan raden. Niet gewoon maar doorgaan, maar echt even eruit en even nadenken over wat je precies wil. Terwijl ik me dat bedacht, realiseerde ik me dat het ook voor werknemers van belang is.

Sta even stil bij wat je nog wilt leren. Waar wil jij je verder in ontwikkelen?

Zeg niet dat je er geen tijd voor hebt, dat is echt onzin. Je wilt niet weten hoe druk ik was, als ik die dagen in de B&B niet in mijn agenda had gezet – en daar niet trouw aan was gebleven – had ik er ook geen tijd voor gehad. Voor dit soort dingen moet je tijd maken. En nee, dat hoeft echt niet voor iedereen een paar dagen te zijn. Maar ga eens een half uurtje zitten. Een half uurtje kan jij ook wel vrij maken. En zo niet, moet je je eens ernstig afvragen of je op de goede weg bent, maar dat terzijde.

Oké, dus: wat wil jij komend jaar leren? Waar wil jij je verder in ontwikkelen? Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden. Ik richt me graag even op mijn vakgebied: Microsoft Office. Stel dat je je daarin verder wilt ontwikkelen. Je wilt misschien slimmer en/of sneller werken (wie niet trouwens?). Je minder onzeker voelen. Meer opvallen in de organisatie, meer overzicht krijgen, beter werk afleveren, noem maar op.

 • Wil je je dan Office-breed ontwikkelen?
 • Of specifiek in 1 programma?
 • Hoe wil je het liefste leren, wat past bij jou?
 • Lees je graag?
 • Kijk je graag?
 • Volg je graag een interactieve training?
 • Luister je graag?
 • Wat past bij jou? Als alles mogelijk is, wat wil je dan het liefste?

Natuurlijk heb ik een prachtig aanbod, al zeg ik het zelf . Maar kijk ook goed van wie je graag wilt leren. Welke methode past bij jou en welke trainer hoort daarbij? Hoe dan ook: kabbel niet zomaar voort, maar wees je je er bewust van.

Dan de tijd.

Iedereen is druk, dat weten we allemaal.

 • Maar wat is er nodig om je te ontwikkelen?
 • Hoeveel tijd heb je echt nodig?
 • Kun je er een half uur in de week voor vrijmaken? En daar ook echt trouw aan blijven?
 • Som eens voor jezelf op welke voordelen het heeft om je te blijven ontwikkelen.

Een belangrijke vraag daarbij is ook: kun je het je veroorloven om er GEEN tijd voor vrij te maken? Want door gewoon door te gaan zoals je nu werkt, is de kans groot dat taken je juist extra tijd kosten. Dat is tenminste wat ik vaak zie bij cursisten, dat bepaalde taken in veel minder tijd gedaan kunnen worden door ze op een iets andere manier uit te voeren.

Ik deel graag een aantal inzichten met je die ik zelf had.

Die inzichten kwamen trouwens niet tijdens de dagen in de B&B, die had ik al in de periode daarvoor. Het gaf me rust om ze even te kunnen parkeren, wetende dat ik er de dagen hier in de B&B aan zou kunnen werken.

Voor mij is het belangrijk dat er wat meer ruimte komt. Mijn agenda stond zó vol, dat er amper ruimte was om te spelen, om nieuwe dingen te proberen en te ontwikkelen. Ik heb daarom wat meer tijd vrijgemaakt om te werken aan mijn bedrijf. Meer tijd voor mijn eigen ontwikkeling, zowel binnen Microsoft 365 als op persoonlijk vlak en als ondernemer. Die tijd nam ik wel, maar voornamelijk ‘s avonds en in de weekenden. Daarvoor wilde ik ‘tijdens werktijd’ wat meer ruimte en rust en dat heb ik nu ingepland in de agenda.

Dit jaar had ik zoveel op de planning dat een aantal opties echt ondergesneeuwd zijn. Wat zonde is. Nu heb ik minder al vast ingepland, maar heb ik meer ruimte om spontaan iets toe te voegen als ik merk dat daar behoefde aan is. Dat spelen, dat heb ik nu nodig. Dus creëerde ik daar ruimte voor.

Wat ga jij doen om je behoefte in te vullen?

Wil je je verdiepen in Microsoft Office, bekijk dan mijn aanbod voor dit jaar en komend jaar.

Kennissessie

Een betaalbare manier om je kennis bij te spijkeren, is het volgen van een kennissessie over Microsoft Office, zoals Outlook bijvoorbeeld! Het zijn korte en krachtige sessies, van 1 uur. En ja, in een uur kan ik je enorm veel leren. Jouw bijdrage (of die van je werkgever ) is € 9,95 excl. btw.

De eerstvolgende kennissessie gaat over Outlook en deze is maandag 7 november van 16.00-17.00 uur. Ben je erbij?

Informatie over de kennissessies