Het werken met kolommen in Word is helemaal niet moeilijk. Ook jij als secretaresse kan dit, bijvoorbeeld als je een nieuwsbrief moet maken.

Aantal kolommen instellen of wijzigen

Ga naar het tabblad Pagina-indeling. Bij Pagina-instelling zie je de knop Kolommen, als je hierop klikt kun je het aantal kolommen kiezen. Je kunt al getypte tekst ook omzetten naar kolommen. Selecteer de tekst die je in kolommen wilt zetten en kies het aantal kolommen zoals hiervoor beschreven.

Naar volgende kolom

Als je tekst in de volgende kolom wilt zetten, voeg je een kolomeinde in. Ga op de positie staan waar het kolomeinde ingevoegd moet worden en klik op het tabblad Pagina-indeling bij Pagina-instelling op Eindemarkeringen en vervolgens op Kolom.

Terug naar één kolom

Standaard staat de tekst in Word in één grote kolom. Als je klaar bent met de tekst die in kolommen moet staan en terug wilt naar één kolom, moet je eerst een sectie-einde toevoegen. Anders zet je namelijk de gehele tekst terug naar één kolom. Klik op het tabblad Pagina-indeling bij Pagina-instelling op Eindemarkeringen. Onderaan zie je verschillende sectie-einden. Als je op de nieuwe pagina wilt starten met één kolom, klik je hier op Volgende pagina. Wanneer je op dezelfde pagina verder wilt met één kolom, klik je op Doorlopend. Je kunt ook kiezen voor sectie-einden op de volgende even of oneven pagina.

Problemen met kolommen

Als je niet goed weet waar je een kolomeinde hebt ingegeven, kun je dit eenvoudig nakijken met de knop Opmaakmarkeringen weergeven/verbergen (deze is de vinden op het tabblad Start).
Opmaakmarkeringen

Meer opties

Naast het aantal kolommen dat je kunt kiezen, zijn er meer opties bij het werken met kolommen. Zo kun je bijvoorbeeld de breedte van de kolom bepalen, de afstand kiezen, een lijn tussen de kolommen plaatsen en kiezen voor ongelijke kolommen (qua breedte). Deze instellingen kies je op het tabblad Pagina-indeling, bij Pagina-instelling, Kolommen, Meer kolommen…
Werken met kolommen (meer opties)

Mis geen tips!

Met deze 3 functies krijg je jouw mailbox wel leeg