Update 1 juli 2022: Er zijn wijzigingen in Forms geweest. Lees mijn blog hierover.

Online formulieren invullen, ook dit heeft afgelopen jaren een vlucht genomen. Ik heb veel aanvragen gekregen om te assisteren bij het maken van invulformulieren in Word. Dat kan zeker en daar heb ik ook afgelopen jaar nog cursisten in getraind. Er zijn situaties waarbij je hierbij nog steeds gebruik wilt maken van Word. In verreweg de meeste situaties is het veel handiger om een formulier te maken in Microsoft Forms. Hoe dit werkt, legde ik al eerder uit in een blogserie.

Sindsdien is er al veel meer mogelijk, waar ik de komende tijd blogartikelen over zal schrijven. Een van de nieuwe mogelijkheden staat centraal in dit artikel en dat is het overzichtelijk indelen van formulieren. Want als je veel formulieren maakt, kan het onoverzichtelijk worden. Gelukkig is dat nu verleden tijd.

Verzamelingen

Microsoft noemt dit Verzamelingen. Je kunt het zien als mapjes zoals je die al kent van je bestanden. Je ziet deze Verzamelingen als je naar Forms gaat en vervolgens onderaan klikt op “Al mijn formulieren”.

Rechts staat Nieuwe verzameling, klik hierop om een extra ‘mapje’ aan te maken.

Typ een naam in en klik op Maken.

Je verzameling is dan gemaakt en je kunt deze nu vullen. Hiervoor klik je op de drie puntjes bij een formulier en kies je voor “Verplaatsen naar een verzameling”.

Hierbij is het belangrijk om te weten dat je een Snelle poll vanuit Outlook (nog?) niet kunt verplaatsen. De Snelle poll herken je aan het icoontje boven het aantal ontvangen antwoorden. Het is jammer dat je deze niet kunt verplaatsen, aan de andere kant zijn het vaak ook de snelle en tijdelijke vragen. Deze kun je vaak al vrij snel verwijderen.

Verzamelingen wijzigen

Via de drie puntjes bij een Verzameling kun je de naam wijzigen, de Verzameling kopiëren en verwijderen.

Dit is alvast een van de updates die gekomen is. Binnenkort informeer ik je over de andere wijzigingen.

De online leeromgeving is heel geschikt om bij te blijven in alle nieuwe ontwikkelingen, maar natuurlijk ook als je wat achter loopt en je dat in wilt halen. Je krijgt eens per twee weken een e-mail waarin staat welke video’s zijn toegevoegd, zodat je precies weet kunt kijken welke video’s voor jou interessant zijn.

Naar de online leeromgeving