Vorige week schreef ik een blogartikel over de Excel-functie Als. Hier kwam een reactie op van een trouwe volger. Zij had een export vanuit een CRM-programma, waarin de werkdagen met cijfers aangegeven werden. Dat was voor haar niet zo praktisch. Ze wilde de formule Als hiervoor gebruiken, maar dat lukte niet echt.

Dit kan wel door meerdere als-formules te combineren, maar het kan ook makkelijker. Met de formule Schakelen kun je namelijk aangeven dat als een cel een bepaalde waarde bevat dat er een uitkomst moet komen. Hetzelfde als de formule Als, maar bij de formule Als is iets wel waar of niet. Bij de formule Schakelen kun je veel meer aangeven.

In dit geval geven we aan dat als de cel een 1 bevat dit voor maandag staat, een 2 staat voor dinsdag, een 3 voor woensdag, een 4 voor donderdag en een 5 voor vrijdag. Natuurlijk kun je zo nog verder doorgaan naar zondag of je kunt dit ook gebruiken voor de maanden van het jaar.

De formule

Uiteraard begin je weer met een =-teken en de naam van de formule. Dan geef je aan welke cel je wilt controleren en wat er bij welke waarde aangegeven moet worden. Ieder onderdeel scheid je met een puntkomma en alle teksten die jij weer wilt geven moeten tussen dubbele aanhalingstekens staan.

Je krijgt dan dit eindresultaat:

=SCHAKELEN(A1;1;”maandag”;2;”dinsdag”;3;”woensdag”;4;”donderdag”;5;”vrijdag”)

Een korte maar weer waardevolle tip dit keer. Wil je meer slimme tips van Excel, neem dan een abonnement op de online leeromgeving. Daar vind je vele instructiefilmpjes over Excel en alle andere Officeprogramma’s.

Naar de online leeromgeving