In mijn artikel van vorige week heb ik gelogen! Ik gaf aan dat je niet onzeker hoeft te worden van Office 365, omdat er niet wezenlijk iets veranderde. Dat klopt, maar eigenlijk ook niet.

Ik heb het artikel zo geschreven omdat er soms veel onzekerheid is. En dat is niet nodig als je ‘alleen maar over gaat’. In een ideale situatie wordt er echter verder gekeken dan de neus lang is. En ja, dan verandert er wel veel. Maar die wijzigingen brengen wel ontzettend veel voordelen met zich mee.

Er hoeft dus niet per se iets te wijzigen, je kunt Office blijven gebruiken zoals je dat altijd al deed. En toch zou dat wel heel erg jammer zijn. Je kent vast de uitdrukking wel “als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg”.  En dat is zonde. Juist omdat Office 365 ook voor gebruikers heel veel voordelen biedt. In de vaste programma’s, dus Word, Excel, Outlook en dergelijke zijn er slechts kleine wijzigingen.

Office 365: nieuwe ontwikkelingen

Daaromheen zijn er dus veel nieuwe ontwikkelingen. Naast de voordelen voor bedrijven zijn er ook veel voordelen voor gebruikers. Deze vind je vooral in de nieuwe apps, zoals bijvoorbeeld Teams, Planner en To-Do. En misschien werk je al met SharePoint en OneDrive, die worden immers steeds belangrijker. Eigenlijk vraagt Office 365 om een geheel nieuwe werkwijze. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden. En deze lijst is absoluut niet compleet.

  • Bestanden stuur je niet meer per e-mail naar collega’s. Dit voorkomt dat bestanden op verschillende locaties opgeslagen worden én versieverschillen.
  • Ook communicatie onderling gaat niet meer via e-mail, maar via Teams. Waarin je alle communicatie bij elkaar hebt staan, inclusief de bijbehorende bestanden. Ontzettend handig dus, want je vindt veel sneller wat je zoekt.
  • In Teams maak je een koppeling naar andere programma’s, waardoor je veel apps samen te vinden zijn in 1 app: Teams. Dit geeft veel rust voor gebruikers.
  • Teams gebruik je ook voor de eenvoudigere chats, zoals nu in WhatsApp. Voordeel: WhatsApp wordt weer privé (geldt niet in alle situaties).
  • Je hoeft je collega niet meer te vragen uit het bestand te gaan, maar werkt er samen in. Tegelijkertijd, vanaf verschillende computers.
  • Je kunt altijd en overal werken, zolang je maar internet hebt. Iets vergeten te sturen op je werk? Regel het nog even in de trein of thuis.
  • We gaan van brengen naar halen. Dit houdt in dat je niet meer alle informatie toegestuurd krijgt, maar dit erbij pakt wanneer je het nodig hebt. En dat je dan ook precies weet waar je dit kunt vinden.
  • Er komen heel veel nieuwe functies uit, die je werk nóg makkelijker maken.

En… ik schrijf dit artikel niet alleen als trainer, maar ook als gebruiker. Ik ben écht ontzettend blij met de nieuwe programma’s. Natuurlijk is het even schakelen, maar het is het zeker waard!

Je ziet wel, er wijzigt veel. En toch ook weer niet. Het ligt er maar net aan wat je organisatie wil. En wat jij wilt, tot op zekere hoogte. Profiteer jij ook graag van de nieuwe mogelijkheden? Ik help je graag!

Eigenaresse Haal meer uit Office