PowerPoint, zeer waarschijnlijk ken je het wel, in ieder geval van naam. Er gaan al jaren geluiden op dat ‘het’ saaie presentaties geeft of ouderwets is. Wat een onzin! Dat is de schuld van de mensen die de presentatie geven. Hard gezegd misschien, maar dat vind ik echt. En dat is ontzettend jammer, want hierdoor wordt het beeld alleen maar bevestigd.

Ik laat je graag een optie zien waarmee je jouw presentatie wat pit geeft, namelijk Morphing. Morphing is een specifiek type Overgang in PowerPoint, te gebruiken vanaf Office 2016. In een vorig artikel vertelde ik al meer over Overgangen in PowerPoint. Ik ga daarom nu niet in op alle types, maar alleen over Morphing.

Wat is Morphing?

De overgang Morphing houdt in dat je onderdelen van je presentatie soepel laat transformeren. Je laat bijvoorbeeld een afbeelding van links naar rechts verplaatsen, een bloem van klein naar groot transformeren of een rondje vervormen in een ovaal. Dit verloopt heel soepel, heel natuurlijk. Dit blijft nog steeds een beetje vaag, daarom heb ik een heel eenvoudig voorbeeld voor je gemaakt.

Voorbeeld

In het voorbeeld heb ik mijn logo van groot centraal naar klein linksonder verplaatst, de achtergrond gewijzigd, een foto van een bloem toegevoegd en deze een andere kleur gegeven. Zoals gezegd: een heel simpel voorbeeld. Je kunt dit zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt.

Morphing voorbereiden

Maak eerst een dia waarin je de uitgangspositie bepaalt, dus bijvoorbeeld mijn dia waarin het logo groot staat weergegeven.

Er zijn mensen die zeggen dat PowerPoint achterhaalt is, dat je er alleen maar saaie presentaties van krijgt. Dat hoeft helemaal niet! Ik raad je aan om eens te kijken naar de briljante NS bedrijfspresentatie in PowerPoint, gemaakt door PPT Solutions. Als je deze presentatie ziet, weet je dat het niet de schuld van PowerPoint is dat er saaie presentaties bestaan. Van <https://haalmeeruitmicrosoft.nl/sectiesinpowerpoint/>

Dupliceer de dia vervolgens. Dit doe je door in het overzicht aan de linkerkant met de rechtermuisknop op de dia te klikken en te kiezen voor “Dia dupliceren”.

Dat dupliceren had ik al gedaan, van dia 1 is er zo een kopie gemaakt dat dia 2 werd.

Op de tweede dia pas je het resultaat toe. In mijn voorbeeld wilde ik het logo van groot centraal naar klein linksonder hebben. Dus staat op dia 2 het logo klein linksonder.

Morphing toepassen

Om de Morphing van dia 1 naar dia 2 toe te passen, ga ik naar dia 2 en daar kies ik bij Overgangen voor Morphing. Door de voorbereiding is dat alles!

Verschil Geen overgang/Morphing

Het volgende filmpje geeft het verschil aan tussen het wisselen zonder overgang en Morphing.
Natuurlijk kun je met animaties ook veel bereiken. Dat heb ik nu bewust achterwege gelaten.

 

Het is heel eenvoudig om de Morphing toe te passen, dus probeer het eens uit zou ik zeggen!
Enne… kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de briljante NS bedrijfspresentatie die PPT Solutions volledig in PowerPoint maakte. Als je al vond dat PowerPoint saaie presentaties oplevert kun je dat hierna toch zeker niet meer zeggen…

Veel succes!

Ik wil een training volgen.